02.02.11

Trocha historie

Posílám všem pár zimních pozdravů, i když vidím, že jaro by bylo milejší. Takže jedno krásně zamrzlé okénko a troška historie a slibuji, že příště už bude na řadě jaro - motám velikonoční vajíčka podle návodu kamarádky Martinky.

 
Při koupi naší chalupy jsme odhadovali její stáří na  sto a o malinko více let. O víkendu jsme se dostali k místnímu kronikáři a nestačili se divit. Ve staré kronice jsme našli záznam, že v první polovině 18.století , někdy mezi lety 1708 - 1738, ale nejspíše r.1717 byl přestaven "někdy ovčín na obytný dům". Tento dům pak vlastnila jedna rodina až do konce druhé světové války.
Nějak jsem to nečekala a trošku mne mrazí při představě kolik lidských osudů naše chaloupka ukrývala, a co všechno se tam mohlo stát. Ale je to krásné a já doufám, že při rekonstrukci najdeme nějaký "poklad", nebo doklad o lidech, kteří tu žili.

Nůše ke kamnům - musíme rychle opravovat, nebo se nevejdeme domů.

7 komentářů:

  1. Dano, to je nádhera! Až to vydýcháš, budeš si to užívat...a určitě budou i poklady :o) jsou to století a každý necháváme nějakou stopu...bude to krásné dobrodružství!
    Pohodový večer, zdravímn Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Danuš,
    to máte krásný dům!!!
    Přeji hodně štěstí při jeho zvelebování a spousty "pokladů"...
    Hezký den
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Dano,držím palečky, ať se vám rekonstrukce daří, je vidět, že poklady, které domeček ukrývá nacházejí ti praví lidé, kteří je dokáží náležitě ocenit.
    Zdravím Marcela

    OdpovědětVymazat
  4. Okno, aj historické opisy sú úžasné:) Buduje si krásny domov:)Gabi

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tomu uz rikam pekny kousek historie,my kdyz jsme opravovali nas dum tak jsme nasli minci z 1936 ale v porovnani s tim jak je vas domek stary se to neda vube prirovnat ale i tak nam to udelalo radost. Doufam ze se vam podari najit nejake schovane treba i malinke poklady ktere vas potesi.Ella

    OdpovědětVymazat
  6. V domě, který má takovou historii člověk cítí zemitost a zodpovědnost k tomu,co nám předešlé generace zanechali..znám to a někdy to není jednoduché :o) Hodně láskylných dní Mokopa z fary

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za Všem za milé komentáře,přeji krásné a slunečné dny.

    OdpovědětVymazat